Geografisch thema

Vijfpachtgoenstraat

ID
10863
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10863

Beschrijving

Lange landelijke weg met kronkelend tracé vanaf de westzijde van de Wingensesteenweg noordwestwaarts tot aan de grens met Egem (Pittem), waar de straat onder dezelfde benaming verder loopt. Op het stadsplan van Cassianus Van Gaver (1829) "Torhoutstraete" genoemd, als onderdeel van de oude verbindingsweg naar Torhout. Huidige benaming naar de hoeve "Vijf Pachtgoên", met gekende vermelding in 1902 en gelegen aan de noordoostzijde van de weg.

Volgens het landboek van 1645 gelegen in de wijk of "cerc van den Bergmeulen" die deel uitmaakt van de "Berghoek", één van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten. Tracé met verspreide landelijke bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met aan de oostzijde van de weg, tussen de huidige Bergmolenstraat en de Bergmolenweg, weergave en vermelding van de "Bergmeulen", een 15de-eeuwse molen gelegen op een wal, die in oktober 1918, bij de terugtrekking van de Duitsers, stuk geschoten wordt omwille van het gebruik als observatiepost (zie Bergmolenstraat). Nabij deze molen bevindt zich eertijds de galg van de heerlijkheid "Willecomme", met name ten zuiden van de vroegere herberg "De Lindeboom" gelegen in de Vijfpachtgoenstraat.

Op het einde van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw zijn langs de weg nog andere herbergen gelegen, met name "De Bergmolen" op de hoek met de Nachtegaalstraat en "De Kwakkel", uitgebrand in 1926 waarna gesloopt.  Behouden agrarisch karakter met verspreide voornamelijk 19de-eeuwse hoevebebouwing met losstaande bestanddelen, veelal omhaagd erf en toegang via geschilderd ijzeren hek.

Nummer 19, hoeve met woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met verbouwd aanpalend gedeelte onder vernieuwd zadeldak (mechanische pannen). Eenlagig dubbelhuis met tandfries en muuropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien. Aan oostzijde, haakse losstaande bakstenen stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) met muurankers en tweedelige groengeschilderde staldeurtjes. Nieuwe bijgebouwen aan zuidzijde.

Nummer 16, hoeve gelegen aan de westzijde van de Lijkweg, met woonhuis uit circa het derde kwart van de 20ste eeuw en haakse bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen); nieuwe loods met klein gevelkapelletje.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kolom 920.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 201.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 243.
  • VANDEPITTE P., Tielt. Speuren naar heden en verleden van Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Tielt, 1985, p. 26.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nummer 2-3-4, 1980, p. 173-174.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

  • Omvat
    Wegkruis

  • Is deel van
    Tielt

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijfpachtgoenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10863 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.