Molenstraat

Beschrijving

Ontleent haar naam aan de watermolens die door de eeuwen heen op de nabije Dender stonden. Landschapvormige straat die de Brugstraat met de Buizemontstraat verbindt. In een der tuinen aan de zuidelijke zijde, ter hoogte van het Sas, rest de onderbouw van de zogenaamde "Pijntoren", voormalige vestingtoren opgetrokken uit veldstenen.

De eerste woningen aan de oneven zijde werden in de 20ste eeuw afgebroken. Heterogeen straatbeeld met behouden kleinschalige bebouwing naast baksteenarchitectuur uit eind 19de - begin 20ste eeuw, burgerhuizen uit 19de - begin 20ste eeuw en nieuwe bouw. Nummer 23, belangrijk huis gedateerd 1689.

Enkele eenlaagse arbeiderswoningen (onder meer nummers 14, 16, 18, 20, 62, 64) van het enkelhuistype met twee traveeën, rechthoekige muuropeningen, daterend uit de 19de eeuw of vroeger, geven de oude schaal aan.

Tweeverdiepingshuisjes met zadeldak en rechthoekige muuropeningen; lijstgevels: bepleisterd (nummer 55), gecementeerd (nummers 60, 65, 66) of bekleed met granito (nummer 26) of met geglazuurde tegels (nummer 61); sommige met oudere kern (zie muurankers, aandak).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle