Artemeersstraat (Aarsele)

Beschrijving

Landelijke weg met licht bochtig verloop die voor een groot stuk de grens Aarsele-Vinkt vormt en de verbinding maakt tussen de Vinktstraat ten zuiden en de Artemeersstraat op Kanegems grondgebied ten noorden (heet over een kort stuk Vinkts grondgebied "Kanegemstraat").

In 1824 aangeduid als "Pouksche Leijweg", in de 20ste eeuw als "Poekse Heirweg". Huisnummers tot 1979 meegaand met de Vinktstraat. In 1979 wordt de straat genoemd naar het toponiem "(H)artemeersch", meersen of vochtige gebieden op grondgebied Kanegem, Poeke en Aarsele. Het toponiem wordt reeds vermeld in archiefbronnen uit 1653 en verleende ook haar naam aan de *"Artemeersmolen" gelegen op grondgebied Poeke (Aalter), zie Kanegem, Artemeersstraat. De omgeving van de Artemeersmolen is beschermd als dorpsgezicht bij K.B. van 11/09/1986, met inbegrip van het noordelijke gedeelte van de Artemeersstraat en de Poekestraat, onder meer Artemeersstraat nummer 3: nieuwbouw in fermettestijl op de plaats van vroegere hoeve "Ferme Van Renterghem", zie Atlas der Buurtwegen (1846).

Landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing, in geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart (1770-1778). Hoeves met nieuwe woonhuizen nummers 4 en 5, nummer 4 met ouder stalvolume.

Eenlaagsbouw nummers 6-7, volgens kadaster gebouwd in 1874. Nummer 6 herbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw; nummer 7 onder pannen zadeldak, verbouwd: gewijzigde muuropeningen onder ijzeren en betonnen lateien, deels bewaard houtwerk. Latere aanbouw onder platte bedaking, houten mijtervormige gevelnis met Mariabeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1875/9.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 11.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1914, kolom 314.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter