Geografisch thema

Baalbergstraat

ID
10880
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10880

Beschrijving

Korte weg die de Karmstraat in het zuiden verbindt met de Deinsesteenweg in het noorden, uitlopend op een tweesprong met de Ankelaarstraat. Maakt in de eerste helft van de 19de eeuw samen met de Keibosstraat deel uit van de "Oesselghemschen Pontweg" (zie primitief kadasterplan, circa 1830), die samen met de "Vijfschen Pontweg" het westelijke deel van Aarsele van noord naar zuid doorsnijdt.

De Flou vermeldt "Baelberghe" als "een leengoed zijnde eene hofstede, te Aarseele". Oudste vermelding als "baelbeerch" in een renteboek van Gruuthuse (1443). In het Aarseelse landboek van 1653 omschreven als "tgoet ofte leen ten baelberghe van Mr. Pauwels vande watere". Het leen behoorde tot de heerlijkheid Gruuthuse, ook "Thielt-ten-Hove" genoemd (zie Gruuthusestraat, Tielt). Etymologisch verwijst "Baelberghe" mogelijk naar 'bolberg', een natuurlijke hoogte zonder begroeiing. De enige bebouwing bestaat uit de historische hoeve "Hof van Balsberghe" (nummer 4).

  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 11.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1914, kolom 420-421.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hof van Balsberghe

  • Is deel van
    Aarsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Baalbergstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10880 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.