Brabanderstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Appelstraat die in noordelijke richting naar de Keibosstraat loopt, maar onderbroken wordt door de spoorweg. In 1824 is de straat nog een onbenoemde landweg. De straatnaam wordt voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1846) en omschreven als: "chemin du bois dit Keibosch au chemin dit Meerlaenstraet". Vanaf 1855 wordt de straat doormidden gesneden door aanleg van de spoorlijn. Huidige naamgeving verwijzend naar de grote concentratie telgen van de familie De Brabandere die de hoeves in de buurt bewoonden.

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing. Nummer 4 teruggaand tot het eerste kwart van de 19de eeuw, met vernieuwd boerenhuis.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 12.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel II, Brugge, 1921, kolom 581.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter