Dauwbeekstraat

Beschrijving

Vormt het verlengde van de Wontergemstraat naar het zuiden toe, bij de spoorweg naar het oosten afbuigend en op grondgebied Wontergem (Deinze) naar de dorpskern leidend. Maakt in 1846 samen met het noordelijk stuk van de huidige Wontergemstraat deel uit van het tracé van de "Wonterghemschen Prochieweg", zie Atlas der Buurtwegen. Zogenaamd vanaf 1979 naar de Dauwbeek, volgens De Flou een waterloop te Aarsele, Wontergem, Vinkt en Grammene. Deze beek vormt grotendeels de grens tussen Aarsele en Wontergem (Deinze). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid als "D'auw-beke", etymologisch verklaarbaar als 'oude beek'. Ook Maanbeek genoemd. Op mutatieschetsen 19de eeuw vermelding van toponiem "Slierhoek".

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing. Nummer 6 opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee parallelle volumes op de Ferrariskaart (1770-1778); thans met vernieuwd boerenhuis in fermettestijl. Nummer 3, hoeve uit de jaren 1930.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 12.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolom 135.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter