Donsegemstraat

Beschrijving

Korte straat die de Poekestraat ten westen verbindt met de Artemeersstraat ten oosten. In 1846 is de straat voor een stuk onderdeel van de oude "Poukschen binneweg" en voor een stuk "Groenestraat" geheten, zie Atlas der Buurtwegen. Zogenaamd naar "Donseghem", een vrij-eigen heerlijkheid te Aarsele, toebehorend aan de Sint-Martinuskerk en bestuurd door de pastoor en kerkmeesters van Aarsele en de heer van Gruuthuse. Dit bestuur regelde grondtransacties, kleine rechtspraak en de inning van de Sint-Maartenstiende. Er bestaat een renteboek van Donseghem uit 1645.

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing. Hoeve nr. 4 met nieuw woonhuis en nieuwe hoevegebouwen maar in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, cf. voorkomen van drie volumes op Ferrariskaart (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen vermeldt in 1846: "Ferme De Paepe".

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 13.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolom 388.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter