Eelbokapellestraat

Beschrijving

Korte straat die de Poekestraat ten zuiden verbindt met de huidige Kazernestraat ten noorden. Zogenaamd naar landbouwer Rogier Eelbode en het kapelletje dat hij in het begin van de 19de eeuw op het kruispunt van de huidige Kazernestraat en de Eelbokapellestraat laat oprichten. Deze "Eelbokapel" wordt afgebroken in 1979. Eertijds wordt de straat "Kasernestraat" genoemd, wegens de aanwezigheid van de "Kazerns", een blok van zes kleine woningen gelegen aan de oostzijde van de straat, toebehorend aan het Armbestuur/ Bureel van Weldadigheid van Aarsele maar thans verdwenen. Ook de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeldt de wijk "Kazernhoek" en de "Kazernstraet" als weg lopende van de "Poucqschen Binneweg" ten zuiden naar de "maisonelles dites de Kazerns" ten noorden.

Niet te verwarren met de huidige Kazernestraat, die in 1846 voor een gedeelte "Eelbokapellekenstraet" wordt genoemd.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 13, 15.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter