Gavermeersstraat

Beschrijving

Doodlopende straat die vanaf de Hogenhovestraat ten westen evenwijdig met de spoorlijn naar het oosten toe loopt en halverwege een vertakking maakt naar het zuiden toe in de richting van de "Gavermeersen". De weg wordt pas aangelegd in 1976 als zijstraat van de Hogenhovestraat, de bestaande bebouwing was bereikbaar via van noord naar zuid lopende landwegels vanaf de huidige Wontergemstraat: "Wulfskotweg" (langs nummer 3) en "Kermiskouterweg" (langs nummer 15).

In een renteboek van Aarsele uit 1432 wordt "den gavere" vermeld als meersengebied. In een landboek van Dentergem uit 1415 wordt ook "den smalen gavere" vernoemd. Deze meersen behoren tot de rentegronden van de heerlijkheid Gruuthuse. Het toponiem "gaver" wijst op moerasgebied. Vermelding op kadastrale mutatieschetsen: "Braembosch".

Landelijk karakter, verspreide kleine woningen en hoeves. Hoeve nummer 15 ingrijpend verbouwd en in gebruik als tearoom, minimum opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van drie volumes op Ferrariskaart (1770-1778). Ten westen van de hoeve lag bosgebied. In 1846 wordt deze hoeve als kleine landbouwuitbating met twee parallelle volumes weergegeven. Ten westen van nummers 3 en 9 staat een samenstel van twee kleine woningen (thans verdwenen), zie Atlas der Buurtwegen (1846).

Huis nummer 8 bereikbaar via spoorwegovergang, eenlagig woonhuis daterend uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, met naoorlogse wijzigingen.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 13.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IV, Brugge, 1924, kolom 479; Deel XIV, Brugge, 1933, kolom 938.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter