Haantjesstraat (Aarsele)

Beschrijving

Landelijke weg die vanaf de Vinktstraat ten zuiden naar het noorden toe loopt, met een lichte knik ter hoogte van de Porakstraat, tot over de Neringbeek en verder op Kanegems grondgebied om haaks op de Oosthoekstraat te eindigen. Zogenaamd naar de vroegere smidse en herberg "De Haene" of "'t Haentje" (Kanegem, Oosthoekstraat). De grens met Kanegem wordt gevormd door de Neringbeek, waarover de "Vossebrugghe" loopt, reeds voorkomend in 17de-eeuwse bronnen (Renteboek Donseghem, 1645). Wordt ook aangeduid op een kaart uit 1822 als "chemin conduisant d'aerzeele au cocq dit 't haentje", op de Atlas der Buurtwegen (1846) als: "Haentjes straet". In 1955 wordt de Haantjesstraat geasfalteerd.

Op de noordoostelijke hoek van het kruispunt van de Haantjesstraat en de Molenweg heeft de "Molen Van Wassenhove" gestaan, een staakmolen uit 1612 die in 1918 door Duitse soldaten wordt afgebrand. De omgeving van de molen wordt in 1846 "Ramshoek" genoemd.

De "Duivelsput" of klokput is volgens de legende een vervloekte waterput, gelegen langs de baan van Aarsele naar Kanegem. De put zou zich nabij hoeve nummer 46 bevinden.

Bebouwing met overwegend landelijk karakter door agrarische functie en verspreide hoevebebouwing, het zuidelijke deel vanaf de Vinktstraat tot de Waaiberglaan met woonfunctie aansluitend bij de woonwijken aan de noordzijde van het dorpscentrum.

Reeds in de tweede helft van de 18de eeuw komt een cluster huisjes voor ter hoogte van huidige nummers 27 en 29, zie Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 29 bestaat thans uit een hoevetje met eenlagig boerenhuis langsheen de straat en kleine stalgebouwtjes. Woonhuis met nieuw gevelparement en gewijzigde muuropeningen, noordelijke zijgevel met gordijnboogvormige gevelkapel met bekronend kruis waarin O.-L.-Vrouwebeeld. Nummer 27 is vernieuwd.

Hoeve nummer 33 met bakstenen boerenhuis onder pannen mansardedak uit het begin van de 20ste eeuw, vernieuwde rechte openingen aan de erfzijde, getoogde openingen aan de noordzijde. Bakstenen landgebouwen onder pannen zadeldaken.

In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt de straat van de Vinktstraat tot de Waaiberglaan volgebouwd met vrijstaande of halfopen eengezinswoningen in tuin.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 13.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolom 692.
  • Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 42-47.
  • De klokput van Aerseele, in Rond den Heerd, jg. 9, nummer 1, 1874, p. 7.