Geografisch thema

Oudeberg

ID: 1089   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1089

Beschrijving

Beboste helling, bepalend voor de aanleg en uitbreiding van de stad Geraardsbergen die er tegen aan is gebouwd. In de carnavalstijd worden er twee volksfeesten gehouden: het Krakelingenfeest en de Tonnekensbrand, de oorsprong van deze feesten is niet met zekerheid gekend.De berg zou oorspronkelijk een heidense offerplaats geweest zijn (?); in de middeleeuwen een refuge voor kluizenaars. De bijzondere Mariaverering leidde tot de oprichting van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg in de eerste helft van de 18de eeuw, waar een miraculeus beeldje werd ondergebracht en nog steeds aanwezig is.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

 • Is deel van
  Oudenberg en omgeving

 • Omvat
  Herberg 't Hemelrijk

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

 • Omvat
  Kasteel Oudeberg

 • Omvat
  Muur van Geraardsbergen en kasseiweg Oudebergstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oudeberg [online] https://id.erfgoed.net/themas/1089 (Geraadpleegd op 15-01-2021)