Keibosstraat

Beschrijving

Straat met geknikt verloop die de Karmstraat ten noorden verbindt met de Appelstraat ten zuiden. De weg kruist de spoorlijn en de Speibeek, kent een dalend verloop naar de Karmstraat toe en is pas na 1960 verhard geworden. Deze veldweg behoort in 1835 samen met de Baalbergstraat en een stuk van de Vercampstraat tot de "Ousselghemsche Pontweg". De wijk en gelijknamige herberg worden "Keybos hoek" geheten. Vermelding op Atlas der Buurtwegen (1846): "Keibosch".

Landelijke straat met behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing, aangevuld met 20ste-eeuwse woonhuizen.
Hoeves met nieuw woonhuis, onder meer nummers 19 en 34, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummer14, hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee haakse volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Eenlagig boerenhuis gebouwd in 1841, zes traveeën in verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak in mechanische pannen; licht getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk (kunststof). Nieuwe stal met geïncorporeerde 19de-eeuwse stalgevel met nieuwe muuropeningen. Nummer 7, boerenhuis met stal onder zadeldak in Vlaamse pannen, woongedeelte van zes traveeën met vernieuwd parement en aangepaste muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk (kunststof), aangebouwd stalgedeelte onder dezelfde nok met witgekalkte erfgevel en rechthoekige muuropeningen. Aanbouwen onder lessenaarsdaken. In kern mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van een volume op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermelding op de Atlas der Buurtwegen (1846): "Ferme Pieters".

Eenlaagsbouw uit het einde van de 18de - begin van de 19de eeuw, met vernieuwd parement, zie nummers 16, 18. Vermoedelijk opgericht als landarbeiderswoningen nabij hoeve nummer 14. Nummer 15, woonhuis nabij spoorlijn in vernieuwd parement met jaartalsteen: "1892". Rondboognis waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Aanvullende bebouwing gedurende de 20ste eeuw, voornamelijk met woonfunctie. Nummer 28, alleenstaande villa uit het tweede of derde kwart van de 20ste eeuw. Brug over de Speibeek in beton en baksteen, met buisleuning, circa het midden van de 20ste eeuw (gelijkaardig model als Appelstraat). Nummers 4 en 10, alleenstaande eengezinswoningen in tuin uit het vierde kwart van de 20ste eeuw; nummers 3 en 6, hoeves met nieuwe of gerenoveerde boerenhuizen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1841/8.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 15.