Lammekensstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Vinktstraat die oostwaarts richting Vinkt leidt. Nog slechts een gedeelte van de vroegere "Lammekens straet" waarbij ook de huidige Houthagestraat en het westelijke stuk van de Kazernestraat behoorden, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Zogenaamd naar "'t Lammeken", een herberg of hoeve gelegen te Vinkt, reeds vermeld in een disboek van Aarsele uit 1652.

De straat is vóór de aanleg van de steenweg (Vinktstraat) in 1878 samen met laatstgenoemde één van de belangrijke verbindingen met de dorpskern van Vinkt. Staat in 1960 nog aangeduid als aardeweg.

De straat ligt op de rand van de Aarseelse uitloper van het Tielts plateau en kent een dalend verloop vanaf de Vinktstraat naar de Leen te Ludiekstraat toe.

Landelijke weg met zowel landbouw- als woonfunctie, verspreide aanwezigheid van villa's uit tweede helft 20ste eeuw en hoeves bestaande uit 20ste-eeuwse bedrijfsgebouwen.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 15.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter