Geografisch thema

Leen te Ludiekstraat

ID
10899
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10899

Beschrijving

Landelijke weg met elleboogvormig traject die de Lammekensstraat ten noorden verbindt met de Baudeloostraat ten westen. Dalend verloop vanaf de Lammekensstraat naar het zuiden toe. Aan westzijde leidt eertijds een lange rechte dreef naar de Baudeloohoeve.

"Ludick" wordt door De Flou vermeld als een omwalde hofstede en oud leengoed te Aarsele. De term "Ludeke" of "Ludick" is de Middelnederlandse benaming voor de stad Luik. Vermoedelijk is het leen oorspronkelijk eigendom van Aarselenaar Heynric van Ludeke. Na zijn overlijden tijdens de slag van Westrozebeke in 1382 worden te Aarsele 6400 roeden land en een poortgebouw aangeslagen. Het leen wordt vermeld in een renteboek van Aarsele (1432), de omwalde hofstede "'t Goed te Ludich" in een renteboek van Gruuthuse of "Thielt-ten-Hove" (1636). In 1637 wordt het "leen te Ludicq", in handen van Philips Lanchals, vermeld met motte en wallen, wat kan wijzen op een geschiedenis teruggaand tot de 12de eeuw. De hoeve is verdwenen omstreeks 1800.

Landelijke weg met behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing, aangevuld gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw met vrijstaande bebouwing met woonfunctie.

Nummers 10, 14 en 15 met geschiedenis van de sites minstens teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart (1770-1778). Op de site van nummer 10 bevond zich eertijds het voormalige "Stede ter Walle". Thans bestaande uit 20ste-eeuwse hoevegebouwen. Site van hoeve nummer 1/ Lammekensstraat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met twee parallelle volumes. Boerenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, ingrijpend verbouwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde muuropeningen grotendeels gewijzigd, zijgevel met getrapt fries en verdiept muurveld. Bakstenen stalgebouw langsheen de straat onder zadeldak in Vlaamse pannen. Overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met vlakke rondboogtoegang.

Nummers 5, 6, 9: nieuwbouwvilla's in tuin uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 15.
  • BRAET A., Landboek van Aarsele met alle eigenaars en bewoners 1653-1661, Tielt, 2007, p. 21.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IX, Brugge, 1929, kolom 996.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Is deel van
    Aarsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leen te Ludiekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.