Meikestraat

Beschrijving

Korte landelijke weg met verloop op L-vormig tracé, als westelijke afsplitsing van de Karmstraat die in een rechte hoek naar het zuiden afbuigt en op grondgebied Dentergem overloopt in de Ankelaarstraat. Zogenaamd naar de wijk "Meiken", een herberg en gelijknamige wijk gelegen op de grens van Aarsele met Dentergem, op de zuidoostelijke hoek van het kruispunt Meikestraat/ Ankelaarstraat - Karmstraat/ Marialoopstraat, te Aarsele. Voor eerst aangeduid in 1641 als "Tmeijken" op een kaart (kopergravure) opgenomen in "Flandria Illustrata" van Antoon Sanderus (1641-1644). Het landboek van Aarsele (1653) vermeldt "...hofstede met den lochtinck ghenaemt het meijken...". In 1784 vermeld als "d' herberge Het Meijken". Op 19de-eeuwse mutatieschetsen vermeld als "Meyken Houck". De oude herberg wordt afgebroken in 1964.

Het zuidelijke deel vormt de grens Dentergem-Aarsele, en wordt op 19de-eeuwse mutatieschetsen vermeld als "Ankelaere Straet". In de 19de eeuw behoort de straat tot de "Vijfsche Pontweg" of "Anklemstraat". Ook in de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt van de "Vijfsche Pontweg" gesproken, het korte oost-west lopende gedeelte wordt dan "Coussens straet" genoemd.

Behouden agrarisch karakter, minstens sedert de tweede helft van de 18de eeuw komt verspreide hoevebebouwing voor, zie Ferrariskaart (1770-1778). Onder meer hoeves nummer 4, 7 en 8 in site opklimmend tot de 18de eeuw.

Hoeve nummer 7, bestaande uit losstaande verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen, reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830). Ten westen, vlakbij het erf, ligt eertijds een grote poel. Aan noordzijde van het erf een gerenoveerd boerenhuis met witgekalkte gecementeerde gevel en gewijzigde muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Langs straatzijde bevindt zich een schuur omgevormd tot stal: korfboogpoorten tussen vooruitspringende penanten onder meer gedicht, nieuw ingebrachte stalvensters, staluitbreiding aan de erfzijde. De schuur werd circa 1880 aan de oostzijde uitgebreid met een wagenhuis (thans gedicht). Stal ten noordoosten met aangebouwde voormalige cichorei-ast onder hogere nok, aangebouwd circa 1880. Vermelding op Atlas der Buurtwegen (1846): "Ferme Coussens".

Hoeve nummer 4 bestaande uit twee haakse volumes. Parallel met de straat staat een ingrijpend gerenoveerd boerenhuis, met jaartal "1888" op de oostelijke zijgevel. Ten westen een haakse stal-schuurvleugel in baksteenbouw onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen, voormalig schuurgedeelte onder hogere nok thans eveneens als stal ingericht. Korfboogvormige muuropeningen en poorten, onder meer halve staldeurtjes, nieuwer ingebrachte stalvensters. Nummer 8, woonhuis met nieuw parement, met ouder stalvolume. In huidige constellatie opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1846); reeds bebouwing van twee haakse volumes waarneembaar op de Ferrariskaart (1770-1778).
Nummer 18, ouder woonhuis met vernieuwd parement, openingen en dak. Mogelijk in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van een volume op de Ferrariskaart (1770-1778). Lag aan de rand van het "Dendrombosch", dat zich uitstrekte ten zuiden en westen van herberg "'t Meiken", op grondgebied van Aarsele, Dentergem en Tielt.

Gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een aanvullende woonfunctie gecreëerd door nieuwbouwwoningen, voornamelijk alleenstaande eengezinswoningen in tuin, zie nummers 5, 13, 14, 16.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1890/47.
  • Aarsele. Verleden en heden, Aarsele, 1978, nummer 104.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 15-16.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel X, Brugge, 1930, kolom 384.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter