Poekestraat

Beschrijving

Landelijke zijstraat van de Vinktstraat die kronkelend naar het noordoosten leidt om uit te komen op de Artemeersstraat, op grondgebied Vinkt (Deinze) ook Kanegemstraat genoemd. In 1824 vermeld als "Poukschen binnenweg", een weg die thans doorloopt over de huidige Boonensbosstraat en Donseghemstraat. Het huidige tracé van de Poekestraat loopt volgens de 19de-eeuwse situatie (Atlas der Buurtwegen, 1846) tot aan het kruispunt met de Boonensbosstraat over de "Poukschen binnenweg", tot de huidige Eelbokapellestraat over de "Kazernstraet" (zie Eelbokapellestraat) en verder noordoostwaarts over de "Dierdonckstraat" (genoemd naar landbouwer en eigenaar Jacobus Van Dierdonck) en een stuk van de toenmalige "Eelbokapellekenstraet". "Poucstraete" is tevens de benaming voor een leengoed met bezittingen te Aarsele, voor het eerst vermeld in baljuwsrekeningen uit 1382. De weg "Poucstrate" wordt in 1548 vermeld in een renteboek van Sint Pieters, "Pouckwegh" circa 1700 in een register van "Thielt-ten-Hove". In de Poekestraat ligt tot 1905 een bekende herberg "De Nachtegale". Het toponiem "Muizenhol" wordt vermeld op 19de-eeuwse mutatieschetsen. Op de hoek van de Poekestraat met de Kazernestraat stond in 1853 een kapelletje, zie kadastrale reductiekaart van het Dépôt de la Guerre.

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing. In combinatie met woonfunctie, voornamelijk in aansluiting met de Vinktstraat. Verspreide bebouwing waarneembaar op de Ferrariskaart (1770-1778). In de 19de eeuw is de straat bebouwd met een drietal hoeves en een vijftal eenlaagswoningen, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Onder meer nummers 15 en 17 teruggaand tot 1846, in site tot de tweede helft van de 18de eeuw (Ferrariskaart, 1770-1778): vrijstaande eenlaagswoningen met nieuw parement en vernieuwde muuropeningen, nummer 15 was onderverdeeld in twee woningen. Tijdens het interbellum wordt aan straatzijde een huisje toegevoegd (nummer 19).

Nog in de interbellumperiode worden enkele nieuwe huizen opgericht op onbebouwde percelen. Nummer 24, een bakstenen eenlaagsvolume naar verluidt daterend uit 1925-1926, met gecementeerde plint en granitoband, houten kroonlijst met gegolfde bebording. Nummer 30, eenlaagsbouw in rode baksteen met vernieuwd schrijnwerk.

Het begin van de Poekestraat tussen de Vinktstraat en de Kazernestraat bestaat uit losstaande eengezinswoningen in tuin uit de jaren 1950-1970. Nummer 22, eengezinswoning uit 1954.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 17-18.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolom 632; Deel XII, Brugge, 1931, kolom 1141-1142.
  • Wandelen en fietsen in het Molenland, Tielt, VVV 't Tieltse, 1988.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter