Processiestraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die de Oude Gentweg ten noorden verbindt met de Deinsesteenweg ten zuiden. Loopt over de Hullebeek, die de grens Aarsele-Tielt vormt. Op Tielts grondgebied doorlopend aan de zuidzijde van de steenweg in de Heilige Sacramentstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de Processiestraat volledig als "Heilig Sacrament Straetje" weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen in 1846 reeds vermeld als "Processie Straet". Tot 1979 worden de huisnummers bij "Oude Tieltweg" (Oude Gentweg) gerekend.

Behouden landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing. In de tweede helft van de 18de eeuw komen een viertal hoeves voor, ter hoogte van nummers 11, 19, 25, 28. Nummer 25 met vernieuwd eenlaags boerenhuis en 19de-eeuwse bakstenen landgebouwen, in de 20ste eeuw gewijzigd door nokverhoging en inbreng van nieuwe muuropeningen. Hoeve nummer 19 recentelijk afgebroken, resterend dwarsschuurtje uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder geknikt overkragend zadeldak, met gedichte poortopening.

Nummer 24 "Eikenhoeve", met woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw, laag langwerpig bakstenen stalvolume onder zadeldak in Vlaamse pannen, uit het einde van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw, zie voorkomend op de Atlas der Buurtwegen (1846).

Nummer 14, eenlaags dubbelhuisje uit de tweede helft van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, rechthoekige muuropeningen, gecementeerde plint met voegwerkimitatie.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 18.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter