Schoolstraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat aan de westzijde van de Jules van Ooststraat. In 1846 wordt de weg "Schoolstraetjen" genoemd, zogenaamd naar de gemeenteschool die er vanaf 1825 gevestigd was; omschreven als servitudeweg die de gemeenteschool verbindt met de herberg "De Oker" (Jules van Ooststraat), zie Atlas der Buurtwegen (1846). In de 20ste eeuw wordt de straat "Kerkhofstraatje" genoemd, zogenaamd naar het gemeentelijk kerkhof dat er vanaf 1909 was ingericht. In 1952 wordt de weg geasfalteerd.

De gemeentelijke jongensschool wordt opgericht in 1825. In 1829 wordt de school bezocht door koning Willem I der Nederlanden, zie bewaarde gedenksteen in het nieuwe schoolgebouw: "OP DEN I JUNIJ 1829 / BEZOCHT KONING WILLEM I / DIT GESTICHT, EN BETUIGDE / ZIJNE HOOGE TEVREDENHEID / OVER DE VOORTREFFELIJKE / INRIGTING VAN HETZELVE". In mei 1940 worden bij de beschieting van Aarsele enkele schoollokalen verwoest. In 1950 worden de restanten van de oude school afgebroken om plaats te maken voor een nieuw gebouwencomplex, in gebruik genomen in 1951 en plechtig ingewijd in 1956. Het nieuwe schoolgebouw is iets noordelijker gelegen, de plek waar de oude school stond wordt ingericht als speelplaats. De school is thans in gebruik als rustoord "Huize Donseghem" (nummer 6). De grote klasvensters zijn deels vervangen (kunststof), deels gewijzigd.

Een perceel land gelegen ten noorden van de dorpskern van Aarsele is reeds in de 19de eeuw gekend onder de naam "Dood(s)akker". In 1909 wordt het oude kerkhof naar deze plaats overgebracht. Eind 1976 wordt een nieuwe sporthal geopend (nummer 5).

In het midden van de 19de eeuw bestaat de bebouwing enkel uit de school, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Nummers 1-3, samenstel van twee huizen onder mansardedaken (nokken haaks op straat), vermoedelijk gebouwd tijdens de interbellumperiode, vernieuwd gedurende het laatste kwart van de 20ste eeuw. Aan de zuidzijde van de straat ligt het "Ontmoetingscentrum Aarsele" (nummer 1A), in gebruik door diverse verenigingen en de "Sporthalle" met achtergelegen voetbalvelden (nummer 5). Westelijk einde van de doodlopende straat ingericht als parking, bebouwing uit het laatste kwart van de 20ste eeuw meegaand met de wijkbebouwing aan zuidwestzijde daarvan.

• Aarsele. Verleden en heden, Aarsele, 1978, nummers 26, 42, 65-67.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 18.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel III, Brugge, 1923, kolom 390.
  • DE GRYSE P. (red.), Tielt graag gezien, Tielt, 2003, nummer 12.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter