Sint-Hubertstraat

Beschrijving

Straat met gebogen verloop als zuidelijke zijsprong van de Oude Gentweg en verlengde van de Aarselekapellestraat. De zuidzijde van de straat geeft aansluiting op de Vercampstraat. Glooiend en aflopend naar de Oude Gentweg toe. Het tracé van de straat is ontstaan als stuk van de oude heerweg naar Gent (zie Oude Gentweg) dat bleef bestaan na rechttrekking. Wordt in het landboek van Aarsele (1653) beschreven als "...tusschen de straten loopende van uutten aude herwech soo men voortijts plagt te rijden van thielt naer ghendt beginnende an aersele capelle...". Maakt in 1824 het eerste stuk uit van de "Vijfsche Pontweg", die zuidwaarts via Dentergem naar de Leie in Sint-Eloois-Vijve leidt. In 1846 wordt het oostelijke stuk van de straat benoemd als "Blankenskapelstraetjen", zie Atlas der Buurtwegen. In 1979 wordt de straat Sint-Hubertstraat genoemd, voorheen ressorteerden de bewoners onder "Oude Tieltweg".

In de tweede helft van de 18de eeuw staat een dreef in verbinding met het zuidelijker gelegen "Goed ter Hamme" (zie Vercampstraat). In 1835 bevindt zich aan oostzijde van de straat een kapel, vermoedelijk de "Blankenskapel" (zie Atlas der Buurtwegen, 1846), op de plaats van het huidige kapelletje op de hoek met de Oude Gentweg (zie Oude Gentweg). Bebouwing bestaande uit 19de-eeuwse eenlaagsbouw, zie nummer 1, gelijkaardig als nummer 3, maar met vernieuwd parement.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 18-19.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter