Uitpachtstraat

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen verloop, die de Vercampstraat ten oosten verbindt met de Deinsesteenweg ten zuiden. Wordt ten zuiden van de steenweg voortgezet in Snephoekstraat. Zogenaamd naar het wijktoponiem "Uytpachthoek", met "uytpacht" in de betekenis van pachtland die niet bij een hofstede hoort. Uitpacht wordt vermeld als wijk te Aarsele, in Atlas der Buurtwegen (1846). In de 19de eeuw samen met delen van de Sint-Hubertstraat, Vercampstraat, Snephoekstraat en Meikestraat onderdeel van de "Vijfsche Pontweg".

Behouden landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing, thans ook met woonfunctie.

Quasi alle huidige bebouwing gaat terug op oudere volumes, op de plaats van huidige nummers 3, 4, 14, 16 en 20 reeds bebouwing voorkomend in de tweede helft van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart (1770-1778).

Nummer 3, aangeduid op de Ferrariskaart als twee parallelle volumes, woonhuis met nieuw parement rond oudere kern, kapelnis in geveltop van nieuwe haakse uitbouw.

Nummer 4, twee parallelle volumes voorkomend op de Ferrariskaart, thans rest enkel de tot woonhuis omgevormde stal en een verbouwd bakhuisje. Het oudere woonhuis werd afgebroken. Ten noorden en westen strekte zich bos uit.

Nummer 20, historische hoeve "Goed te Poelvoorde", in de 17de en 18de eeuw het grootste leen van de heerlijkheid "Thielt-ten-Hove" te Aarsele. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als vier evenwijdige volumes, gescheiden van de weg door restant van een walgracht. De huidige erfoprit was in de 18de eeuw in gebruik als een volwaardige weg, die in verbinding stond met de Oude Gentweg. Aan de westzijde strekte zich bos uit. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Ferme Vanquaethem" genoemd. De hoeve bestaat uit een gerenoveerd woonhuis, een oude schuur en nieuwere hoevegebouwen.

Nummers 9 en 12 voorkomend in het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Nummer 9, woonhuis met vernieuwd parement en nieuwe gevelopeningen; nummer 12, langwerpig boerenhuis, voorzien van nieuw gevelparement en vernieuwde gevelopeningen, met erftoegang geflankeerd door populieren.

Nummer 6, witgekalkt eenlaags dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, gecementeerde plint met imitatievoegwerk. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel met platgedrukte rozetten). Vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 19.
  • BRAET A., Landboek van Aarsele met alle eigenaars en bewoners 1653-1661, Tielt, 2007, p. 18.