Vercampstraat

Beschrijving

Landelijke weg met hoefijzervormig tracé als vertakking van de Westhoekstraat, met noordelijke uitloper die de verbinding met de Sint-Hubertstraat maakt. De weg stijgt naar de Westhoekstraat toe. Op het oostelijke kruispunt van de Vercampstraat en de Westhoekstraat staat eertijds het "Vercamps Kapelleken". In de 19de eeuw maakt de westzijde van de weg zowel deel uit van het tracé van de "Ousselghemschen Pontweg" als de "Vijfschen Pontweg", de oostzijde wordt "Verkampsstraetjen" genoemd, zie Atlas der Buurtwegen (1846).

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing.
De hoeve nummer 13 klimt in geschiedenis op tot de 17de eeuw, zie een kaart van het "Leen te Haute" door Louis De Bersacques (1644). Weergegeven binnen tweeledige trapeziumvormige omwalling, teruggaand op opperhof-neerhof structuur, zie vermelding in de landboeken van Tielt: "Eerst ‘t leen te Haute De behuisde ende bewalde mote, 't neerhof oock behuist ende bewalt". Het neerhof was toegankelijk via een dreef vanuit het noorden (Sint-Hubertstraat), en via een wegel vanuit het zuiden (Vercampstraat). Op het neerhof stond slechts één schuur. Het opperhof was afgescheiden van het neerhof door een tussengracht en bevatte een statig woonhuis op L-vormig grondplan. De hoeve wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Ferme Ide" en in de beschrijving "Goed ter Hamme" genoemd: van de herenwoning rest nog één vleugel, een landgebouw staat op de plaats van de schuur en aan de noordzijde staan nieuwere landgebouwen afgebeeld. Sedert de 19de eeuw zijn alle gebouwen verdwenen of vernieuwd, enkel het boerenhuis staat nog herkenbaar op dezelfde plaats, maar is ingrijpend verbouwd, met een nieuwe erfgevel. Een ouder stalvolume dateert uit het interbellum.

Hoeves met ingrijpend gerenoveerde woonhuizen, teruggaand tot het midden van de 19de eeuw (Atlas der Buurtwegen, 1846), mogelijk tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van onduidelijk lokaliseerbare volumes op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 3, boerenhuis met vernieuwd parement en nieuw schrijnwerk, haaks bakstenen stalvolume, vermelding op de Atlas der Buurtwegen (1846): "Ferme Vercamp". Nummer 7, ingrijpend vernieuwd woonhuis met nieuwe dakkapellen. Hoevetje nummer 9 uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, sterk verbouwd volume.

• Rijksarchief Gent, Oud Archief, 65-1, Kaarten en Plans, nummer 2156: Kaart met beschrijving, van het leengoed te Houte Aarsele door Louis Bersaques, 1644.
  • BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 20.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter