Waterstraat

Beschrijving

Kort recht straatje aan de zuidoostzijde van het marktplein (Aarsele-Dorp) leidend naar de Baudeloostraat. Voor het eerst vermeld in een Aarseelse straatschouwing in 1764, omdat werken dienden uitgevoerd te worden: "…de waterstrate souffisantelijck te vervasten met haut en aerde." Echter nog niet als straat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

In het begin van de 19de eeuw bestaat de straat uit een laaggelegen modderig wegeltje en vormt het begin van de "straete loopende van Aerseele naer Wonterghem". Wordt benoemd als "Waterstraetjen" op de Atlas der Buurtwegen (1846). Naamgeving "Waterstraat" vermoedelijk naar aanleiding van de frequente wateroverlast door slechte afwatering van overtollig water afkomstig van de hogergelegen Marktplaats en Vrouwenstraat. Rond 1850 wordt aan dit euvel verholpen door aanleg van riolering en verbreding van de weg.

Tussen de Waterstraat en de Pastorijstraat ligt eertijds de fabriek "Effilaar", gesticht in 1953 als opvolger van de "Anciens Etablissements Declerq Fils" die op het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw opgericht werd door de gebroeders De Clerq (zie Aarselestraat nummers 4 en 10). De fabriek was gespecialiseerd in de recyclage van textielafval en het fabriceren van katoenen en wollen kunstvezels, ter bevoorrading van spinnerijen en textielfabrieken in binnen- en buitenland. Afgebroken in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Thans braakliggend terrein met gekasseide oprit en rails ter hoogte van de vroeger ingang. Er is een project van bouw van woningen en appartementen gepland.

Woonfunctie, aan westzijde bebouwd met huizenrij van kleine eenlaagse arbeiderswoningen. Nummer 7 gelijkaardig volume als nummer 9, vlakgepleisterd en voorzien van nieuw schrijnwerk.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 21.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVII, Brugge, 1936, kolom 121.
  • Dit is West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1959, p. 47.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter