Westhoekstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Oude Gentweg die zuidoostwaarts naar de Deinsesteenweg loopt. Wordt aan de zuidzijde van de steenweg verdergezet in Ankelaarstraat. Vanaf huis nummer 25 vertoont de weg een dalend verloop naar de steenweg toe.

Zogenaamd vanaf 1979 naar de oude wijknaam "Westhoek". Staat in het landboek van Aarsele (1653) bekend als "Naeldestraetken", in de straatschouwing van 1764 "Nailjestraetjen" genoemd. In 1824 en op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Naillestraete". Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de wijk "Nailliestraethoek" genoemd. Op het oostelijke kruispunt met de Vercampstraat staat eertijds het "Vercamps Kapelleken", zie primitief kadasterplan (circa 1830) en Atlas der Buurtwegen (1846).

In de tweede helft van de 18de eeuw komt de straat nog niet in zijn huidig tracé voor, het begin van de straat loopt over in de huidige Vercampstraat, zie Ferrariskaart (1770-1778). Op het kruispunt met de Oude Gentweg komt reeds dichte bebouwing voor. In de 19de eeuw ligt het huidige verloop van de weg reeds vast, zie primitief kadasterplan (circa 1830). In het midden van de 19de eeuw komt verspreide hoevebebouwing voor en het cluster huizen rond het kruispunt met de Oude Gentweg, zie Atlas der Buurtwegen (1846).

Landelijke straat met woonfunctie en agrarische functie. Bestaande uit oudere verspreide hoevebebouwing in site teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw (Ferrariskaart, 1770-1778), voornamelijk vernieuwd, zie nummers 4, 15, 34. Nummer 4 met nieuw woonhuis, ouder boerenhuis bewaard met vergrote muuropeningen. Nummer 15 met nieuw woonhuis en nieuwe hoevegebouwen. Vele hoeves voorzien van een woonhuis uit de jaren 1970 en nieuwere stalgebouwen. Nummer 24, eenlaagsbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, met nieuw parement en vernieuwde gevelopeningen. Aangevuld met verspreide vrijstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 21.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter