Wontergemstraat

Beschrijving

Straat met gebogen verloop, die de Deinsesteenweg ten noorden verbindt met de Hogenhovestraat ten westen. Het noordelijke stuk van de weg geeft aan de zuidzijde aansluiting op de Dauwbeekstraat die richting Wontergem leidt. Het stuk van de Dauwbeekstraat naar de Deinsesteenweg toe wordt wijk "De Slier" genoemd, naar de gelijknamige herberg (verdwenen, ter hoogte van nummers 22-23).

In het landboek van Aarsele (1653) vermeld als "strate die van wonterghem naer aersele comt". Benamingen "Wonterghemsche parochieweg" en "Wonterghemsche slag" voorkomend in de Atlas der Buurtwegen (1846). Op kadastrale plannen gekend als "Ouden Wonterghemschen Prochie Wegh" en "chemin d'Aerzeele à Wonterghem". "Wonterghem-straat" in 1902.

In de tweede helft van de 18de eeuw komt verspreide bebouwing voor: een cluster huizen rondom herberg "De Slier" en enkele hoeves, onder meer nummer 17, zie Ferrariskaart (1770-1778). Tegen het midden van de 19de eeuw komen ook enkele kleine hoeves (nummers 12-13) langsheen de zuidelijk "Wulfskotweg" voor, zie Atlas der Buurtwegen (1846). Nummer 13 wordt "Ferme Maes" genoemd, nummer 17 "Ferme Heyndrickx", thans met 19de-eeuws schuur-stalvolume volledig ingebouwd door nieuwere stallen, woonhuis recentelijk afgebroken. In de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk tijdens het interbellum, wordt het begin van de straat (vanaf Hogenhovestraat) bebouwd met vrijstaande enkelhuizen, aan de noordzijde schuin ten opzichte van de straat. Het overige verloop van de straat wordt getypeerd door eengezinswoningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• BRAET A., Aarsele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 21.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVII, Brugge, 1936, kolom 737.
  • Wandelen en fietsen in het Molenland, Tielt, VVV ’t Tieltse, 1988.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter