Geografisch thema

't Kamp

ID
10921
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10921

Beschrijving

Korte straat ten zuiden van de Hoogserleistraat, doodlopend in landwegje aan zuidzijde, tot 1987 gekend als "Willekomwegel" en oorspronkelijk zuidwaarts doorlopend tot aan de Hondstraat. Zelfde benaming voor zuidelijk deel van een wegel aan de westzijde van de Wingensesteenweg die noordwaarts naar de Vijfpachtgoenstraat loopt.

Het toponiem kan teruggaan op het Latijnse "campus" (= open veld, weide). Volgens de Tieltse historicus Alfons De Vlaminck bevindt zich hier eertijds het legerkamp van de latere graaf Diederik van den Elzas voor de (vergeefse) bestorming van het huis van Folket (Volkert), heer van Tielt, op de "Kromme Wal", voor de slag van Axpoele (Ruiselede) in 1128, dit in de strijd om de troonsopvolging na de moord op Karel de Goede. Toch is de benaming vermoedelijk jonger, zie niet voorkomend in het eerste landboek van Tielt-buiten in 1645.

Wegel tussen de Wingensesteenweg en Vijfpachtgoenstraat met verspreide landelijke bebouwing reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); bebouwing thans meegaand met de Wingensesteenweg.

Straatdeel ten zuiden van de Hoogserleistraat enkel bebouwd aan de oostzijde. Eenlagige boerenarbeidershuisjes onder pannen zadeldaken, vermoedelijk opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, in de loop der tijd veelal voorzien van nieuwe parementen. Nr. 12, witgeschilderde gecementeerde gevel voorzien van schijnvoegen; klein stalletje onder zadeldak van Vlaamse pannen (nok evenwijdig met straat).

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 111.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 221.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Kamp [online], https://id.erfgoed.net/themas/10921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.