Geografisch thema

Artemeersstraat (Kanegem)

ID
10923
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10923

Beschrijving

Licht geknikte landelijke weg die vanaf de Reigerbeekstraat zuidoostwaarts naar de grens met Aarsele loopt, gevormd door de Reigerbeek (zie Aarsele, Artemeersstraat). De straat vormt op Kanegems grondgebied de grens tussen Kanegem en Poeke (Aalter), en tevens tussen West- en Oost-Vlaanderen.

De straat wordt in het landboek van 1762 samen met Reigerbeekstraat vermeld als "straete jeghens het gescheet van Caneghem en Poucques". Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als een weg met aan weerszijden een bomenrij. In 1846 (Atlas der Buurtwegen) staat het noordelijke stuk van de straat gekend als de "Sterrestraat", zogenaamd naar de "Sterre", een toponiem reeds vermeld in 1690, en is onderdeel van de weg die van "Aertemeersch" naar Ruiselede loopt, langsheen het "cabaret de Moormande" (zie Mooremandestraat). Vanaf de molen naar het zuiden toe maakt de straat deel uit van het traject van Kanegem naar Vinkt, de "Vyncktschenweg". Later wordt de straat evenals de molen genoemd naar het toponiem "(H)artemeersch", meersen of vochtige gebieden op grondgebied Kanegem, Poeke en Aarsele, reeds vermeld in archiefbronnen uit 1653. De "Artemeersmolen"(Poeke) wordt in 1810 gebouwd in opdracht van de heren van Poeke, ter vervanging van de "Eeckhoutmolen" die circa 1800 wordt afgebroken (zie Oosthoekstraat). De omgeving van de Artemeersmolen is beschermd als dorpsgezicht bij Koninklijk Besluit van 11/09/1986, met inbegrip van het volledige Kanegemse deel van de Artemeersstraat.

Verspreide agrarische bebouwing, voornamelijk gewijzigd tot woonfunctie. Nummer 1, hoeve, minimaal teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw (komt voor op Ferrariskaart, 1770-1778) gerenoveerd tot landelijke villa in 1995.

  • DE BRABANDERE R. 2005: Kanegem in: HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 11, 52 en 161.
  • DE FLOU K. 1914-1934: Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1914, kolom 314; Deel XV, Brugge, 1934, kolom 443.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Kanegem

  • Is gerelateerd aan
    Artemeersstraat (Aarsele)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Artemeersstraat (Kanegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10923 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.