Astenhove

Beschrijving

Woonwijk van dertig sociale woningen in het dorpscentrum, aan zuidzijde van de Kanegemstraat, gerealiseerd in 1971-1973 door bouwmaatschappij "Helpt Elkander". Zogenaamd naar een vroegere cichorei-ast op een boerderij: "ast-ten-hove".

In de 17de eeuw behoorden de hoeves aan zuidzijde van de Kanegemstraat toe aan de heerlijkheid "'t Beexschen", in bezit van de heren van Poeke. Op de plaats van de huidige woonwijk, tegenover de Oliepotstraat, stond een dorpshoeve bestaande uit twee parallelle grote bouwvolumes en enkele kleinere bijgebouwen. De laatste uitbater van de hoeve, P. Vandenbulcke, handelaar en burgemeester van Kanegem, liet op zijn boerderij een cichorei-ast bouwen (vermoedelijk 20ste-eeuws). De teelt verdwijnt in 1955, de ast raakt in verval. In het begin van de jaren 1970 worden alle hoevegebouwen gesloopt voor aanleg van de sociale wijk.

Ten zuiden aansluitend op de wijk worden op het einde van de jaren 1990 de nieuwe wijken Ten Broucken (naar Neringenstraat toe) en Ter Kouter (naar Aarselekapellestraat toe) aangelegd.

• HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 52.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter