Flessestraat

Beschrijving

Oost-west georiënteerde landelijke weg die de Ondankstraat verbindt met de Axpoelmolenstraat. Zogenaamd naar een oude wijk en gelijknamige herberg "De Flessche", gelegen langs de toenmalige "Thieltschen Heirweg", de huidige Kanegemstraat.

Verspreide agrarische bebouwing, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Nummer 2, hoeve met ouder 19de-eeuws stalgebouw; nieuw woonhuis uit 1936; aardappelkelder; varkensstalletjes. Reeds bebouwing aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778), huidige constellatie minimaal teruggaand tot circa 1830 (zie primitief kadasterplan). Nummer 3, hoeve met sterk gerenoveerd woonhuis en 19de-eeuwse schuur met stal, naar verluidt heropgebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. Een volume wordt reeds aangeduid op Ferrariskaart (1770-1778), de huidige volumes op de Atlas der Buurtwegen (1846), met vermelding: "Ferme Vermeulen".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1936/10.
  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 53.