Hernestraat

Beschrijving

Verbindt de Strichtensgoedstraat met de Mevrouwmolenstraat. Tot voor 1977 "Hernstraat" genoemd. Zogenaamd naar stukken land die in de 17de eeuw in de omgeving van deze weg lagen: "groote Heerent" en "cleene Heerent" genoemd, plaatsnamen die wijzen op de aanwezigheid van haagbeuken of wielbomen. In 1846 (Atlas der Buurtwegen) "Hernstraetje" genoemd, samen met de Meersstraat het traject uitmakend "de Ruysselede à la ferme dite Strigtensgoed". Nummer 1, ouder volume teruggaand tot de 17de eeuw, reeds twee volumes aangeduid op kaart in landboek Kanegem (1762), bebouwing weergegeven op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600), nieuwe gevelopeningen, dak en aanbouwen.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 53.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter