Geografisch thema

Kantestraat

ID
10933
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10933

Beschrijving

Doodlopende landelijke zijstraat die vanaf de Nagelstraat westwaarts richting een oude hoeve (nummer 5) loopt. Zogenaamd naar het 'kanten', koeien te grazen zetten langs de kant van de weg. Straat liep voorheen verder door tot de Axpoelmolenstraat en wordt in de 18de eeuw "Doswegh" genoemd, zie landboek Kanegem (1762). Het voormalige tracé liep aan noordzijde omheen de hoeve om westelijk ervan samen te komen met de Tieltvoetweg. In 1846 (Atlas der Buurtwegen) wordt reeds de huidige benaming gebruikt, "Kantestraet", beschreven als de weg die van herberg "le Canon" naar de "Dekkersmolen" (Axpoelmolen) leidt.

In het begin van de 17de eeuw is nog geen bebouwing waarneembaar, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). In het midden van de 18de eeuw stonden aan noordzijde van de weg en op de hoek Nagelstraat/ Kantestraat enkele (verdwenen) kleine hoevetjes of boerenarbeiderswoningen, zie landboek Kanegem, kaart 1ste kanton (1762). Een grotere hoeve (nummer 5) bestaande uit twee parallelle volumes klimt minimum op tot het midden van de 18de eeuw, met een recent afgebroken woonhuis maar een bewaard langgerekt stalgebouw in verankerde baksteen met witgekalkte erfgevel, houten lateien, groen geschilderd houtwerk. Nieuw woonhuis in historiserende stijl. De hoeve bezit een tweede erftoegang via een hek langs de Tieltvoetweg, de hekpijlers bestaan uit twee natuurstenen pilaren, vermoedelijk afkomstig van de oude Kanegemse kerk (zie Tieltvoetweg). De overige bebouwing bestaat uit twee eengezinswoningen met tuin, uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 54.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kantestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10933 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.