Kasteelhoevestraat

Beschrijving

Landelijke weg die de Keizerstraat ten westen verbindt met de Mevrouwmolenstraat ten oosten. Zogenaamd naar de kasteelhoeve, het "Hof van Hames". Wordt in 1846 in Atlas der Buurtwegen "Kasteelstraet" genoemd, en omschreven als weg van de "Ruysseledeweg" langs de hoeve "Kasteel Goed" naar de "Badoniquestraat" (Mevrouwmolenstraat).

Op de schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600) lijkt de straat nog volledig onbebouwd. Langsheen de Keizerstraat lijkt de aanzet tot de dreef naar het "Hof van Hames" wel weergegeven. Tegen het midden van de 18de eeuw geƫvolueerd naar verspreide hoevebebouwing (vijftal hoeves), waarvan de historische kernen grotendeels verdwenen zijn, bijvoorbeeld nummer 2: twee lange parallelle volumes bestaande uit woonstalhuis en dwarsschuur, bereikbaar via dreef; thans zijn de volumes verdwenen of onherkenbaar verbouwd tot de huidige varkensboerderij, zie landboek Kanegem, kaarten 8ste-9de kanton (1762). De grote hoeve die zich meest westelijk aan zuidzijde van de weg bevond is volledig verdwenen. Een van de belangrijkste historische hoeves van Kanegem was de kasteelhoeve "Hof van Hames", waarvan recentelijk het woonhuis en het poortgebouw zijn afgebroken (zie nummer 3). Nummer 5 met kapelnisje in hekpijler (nieuw). Nummer 6: eenlaags gerenoveerd woonstalhuisje "Haentjeshoek". Nieuw gevelparement, behouden gebintes met pen-en-gatconstructie, zadeldak in Vlaamse pannen. Teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van twee volumes op de Ferrariskaart (1770-1778).

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 54.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter