Kleine Ruiseledestraat

Beschrijving

Landelijke weg in de smalle noordhoek van Kanegem, als verlengde van de Ervestraat (Tielt) naar het noordoosten lopend en splitsend in een T-kruispunt dat tevens de grens Kanegem - Ruiselede uitmaakt. Het noordelijke deel sluit aan bij de Zwijntjesstraat, het zuidelijke deel bij de Waterwalstraat (Ruiselede). In de 18de eeuw en vroeger liep de weg zuidwaarts door tot op de huidige Deinsesteenweg in plaats van om te buigen in de richting van de Waterwalstraat. Dit verdwenen stuk weg wordt circa 1600 en in 1762 aangeduid als "Thiende Wegh", zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600) en landboek Kanegem, 13de kanton (1762). In het begin van de 17de eeuw ligt het huidige tracé van de Kleine Ruiseledeweg nog niet vast, wel een zuidelijker gelegen dreef die naar hoeve "Groot Viggezele" leidde (zie Viggezelestraat). Anderhalve eeuw later is de huidige weg zichtbaar, zie landboek Kanegem, 13de kanton (1762). De aan weerszijden beboomde weg loopt grotendeels evenwijdig met de zuidelijker gelegen dreef, zie Ferrariskaart (1770-1778). Vermelding "Vlaeghthoeck", zogenaamd naar de Vlaagtmolen enkele honderden meters ten noordoosten (Ruiselede, Oude Tieltstraat). De oude tiendeweg is al in de jaren 1770 van secundair belang geworden na aanleg van de Waterwalstraat (Ruiselede), om in de 19de eeuw volledig te verdwijnen. De Kleine Ruiseledestraat wordt in 1846 in Atlas der Buurtwegen "Kleyne Thieltweg" genoemd, en omschreven als weg van Tielt naar Ruiselede. Volgens kadaster wordt de weg circa 1941 heraangelegd en ten dele rechtgetrokken.

Gebied met behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebouw, waarvan enkele in geschiedenis minimum teruggaan tot de 18de eeuw. In het begin van de 17de eeuw is de Kleine Ruiseledestraat nog onbebouwd, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600). In de ruimere omgeving van de huidige straat is enkel de hoeve "Groot Viggezele" aangeduid. In de loop van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw verschijnen drie hoeves, twee kleinere hoevetjes (nummers 6-8) op de grens met Ruiselede en een grotere hoeve (nummer 5) aan zuidzijde, zie landboek Kanegem, 13de kanton (1762). Nummer 6 met woonhuis grondig vernieuwd gedurende 20ste eeuw, en 19de-eeuws bijgebouw, vermelding op Atlas der Buurtwegen (1846) als "Ferme Vanpoucke". Nummer 8 grondig vernieuwd, in geschiedenis teruggaand tot de 18de eeuw, maar qua bebouwing recenter en anders gelocaliseerd. Vermelding in de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Ferme Gailliaert", bestaande uit twee volumes parallel met de weg, aan zuidzijde van een voetweg. Langs de voetweg heeft een kapel gestaan, zie topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1875). Op het einde van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw wordt op de grens met Tielt een kleine hoeve gebouwd (nummer 1), in huidige toestand grondig verbouwd.

Huidige landbouwactiviteiten in de vorm van varkenskweek (nummer 2, nieuw varkensbedrijf) en serreteelt (nummer 7). Nummer 7 met eenlaags sterk verbouwd woonhuis onder mansardedak, vermoedelijk gebouwd tijdens het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Op deze plaats was in de 18de eeuw een vierkante walgracht gesitueerd, zie landboek Kanegem, 13de kanton (1762).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kanegem, 1941/67.
  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 55.