Meersstraat

Beschrijving

Noordwest-zuidoost georiënteerde landelijke weg, aan noordzijde beboomd met knotwilg. Het tracé vormt vanaf de Bundingbeek tot de Mevrouwmolenstraat de scheiding tussen de gemeenten Kanegem en Ruiselede, en loopt op Ruiseleeds grondgebied verder in de Bundingstraat. In het landboek van 1762 wordt de weg weergegeven als "straete die het gescheet vormt tussen Caeneghem en Ruysselede". De Ferrariskaart (1770-1778) vermeldt: "Meirelaenshouck". In 1846 (Atlas der Buurtwegen) "Meerschstraet" genoemd, samen met de huidige Hernestraat het traject "de Ruysselede à la ferme dite Strigtensgoed" uitmakend. Vermelding op 19de-eeuwse mutatieschetsen: "Cousynhoek", zogenaamd naar familie Cousyn aldaar.

Behouden agrarisch karakter met verspreide hoevebebouwing, minstens teruggaand tot de 18de eeuw, zie nummer 1: twee volumes aangeduid in het landboek van Kanegem, kaart 9de kanton (1762).

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 55.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VIII, Brugge, 1928, kolom 533.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter