Oliepotstraat

Beschrijving

Korte rechte straat die de Sint-Bavostraat ten noorden verbindt met de Kanegemstraat ten zuiden. Wordt in 1846 vermeld als servitudeweg tussen de "Tieltstraat" (Kanegemstraat) en herberg "Den Oliepot" in de huidige Sint-Bavostraat. Aangeduid als voetwegel "Oliepotstraetje". In de herberg werden naast drank ook lampolie en oliepotten verkocht, vanwaar de benaming.

Straatje getypeerd door kleine eenlagige 19de-eeuwse arbeiderswoningen, minimum teruggaand tot het tweede kwart van de 19de eeuw, zie weergave op primitief kadasterplan (circa 1830), met gevelaanpassingen tijdens de 20ste eeuw. In het derde kwart van de 18de eeuw wordt op deze plaats nog een hoeve weergegeven, zie landboek Kanegem (1762).

Eenlagige rijbebouwing (nummers 1-5), eertijds vrijstaand maar thans met elkaar verbonden door bijbouw van garages. Nieuw schrijnwerk, nieuwe pannen bedaking. Behouden gevelcementering bij nummers 3 en 5, vermoedelijk uit het interbellum: horizontale imitatievoeg en siermotieven in plint, bij nummer 5 witgeschilderd. Naar de Kanegemstraat toe liggen twee aaneengebouwde eenlagige woonhuisjes achteruitgelegen ten opzichte van de weg (nummers 7-9). Toegangshek met gietijzeren pijlers, bakstenen volumes onder zadeldak in Vlaamse pannen, met rechthoekige muuropeningen met betonnen lateien.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 56.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter