Sint-Bavostraat

Beschrijving

Rechte straat in het dorpscentrum die het kerkplein (Kanegem-Dorp) ten oosten verbindt met de Nagelstraat ten westen. In de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de straat vermeld als onderdeel van de "Thieltvoetweg, sentier de Caneghem à Thielt", vertrekkend van de Kanegemse kerk en lopend tot Axpoelmolenstraat ten westen. De straat is voetweg gebleven tot op het einde van de jaren 1950, en werd verbreed bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis en de heraanleg van het kerkplein. De toenmalige benaming "Kerkstraat" wordt in 1979, na de gemeentefusie, vervangen door "Sint-Bavostraat".

Overwegend woonfunctie. Speelpleintje ten oosten en noorden van nummers 2 en 4, ten zuiden van de begraafplaats. Een wegel verbindt de Sint-Bavostraat met het noordelijker gelegen sportterrein (zie Nagelstraat), leidende langsheen oostzijde van de gemeentelijke begraafplaats (zie Keizerstraat).

Circa 1600 wordt de straat aangeduid als een smalle voetweg van de kerk naar de Nagelstraat, nog onbebouwd, zie een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem. Vermelding "den voetwech naer Thielt". Slechts twee volumes zijn mogelijk teruggaand tot het midden van de 18de eeuw of vroeger, nummers 18 en 30. Nummer 18, eenlaags bakstenen volume van zes traveeën onder zadeldak; dak, gevel en schrijnwerk aangepast in de 19de of 20ste eeuw. Nummer 30, eenlaags gepleisterd en witgeschilderd volume met zwarte plint, rechthoekige muuropeningen, nieuw schrijnwerk, Vlaamse pannen. Een haaks schuurtje aan straatzijde (garages), schuin ten opzichte van de rooilijn gelegen, dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Aan oostzijde staat een volume onder mansardedak in mechanische pannen.

Oostelijk deel van de straat met onder meer eenlaagsbouw uit het einde van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw, verbouwd of aangepast in de loop van de 20ste eeuw, alle schuin ten opzichte van de rooilijn georiënteerd. Onder meer nummer 17, dubbelhuis in cementbepleistering met imitatievoeg onder zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde muuropeningen; nummer 15 op zelfde volume teruggaand maar verbouwd met vernieuwd gevelparement en gewijzigde muuropeningen.

In de 19de eeuw kwam een aantal herbergen voor in de Sint-Bavostraat, onder meer "d'Espe" en "Den Oliepot", elk bereikbaar vanaf de "Tieltstraat" (Kanegemstraat) via een eigen voetwegel of servitudeweg. (zie Espestraat, Oliepotstraat). Het kruispunt met de Espestraat wordt op oude postkaarten "Knok" genoemd.

Een verdere opvulling van de straat vindt voornamelijk op het einde van de 19de en in de 20ste eeuw plaats. Als onderdeel van de bouwprojecten in opdracht van pastoor G. De Maître wordt een onderpastorie gerealiseerd, één geheel vormend met de congregatiezaal (zie Kanegem-Dorp nummer 4) en de Heilige Geestkapel aan oostzijde. Het ensemble wordt gebouwd in de periode 1897-1900, naar ontwerp van architect Frans Vanden Heuvel uit Nevele. De onderpastorie is voltooid in 1898. De Sint-Bavostraat was toen nog grotendeels onbebouwd, de oorspronkelijke bedoeling was om het zicht op het ensemble vanaf de kerk en het kerkhof vrij te houden doch vrij kort na de bouw wordt het zicht deels ontnomen door nieuwe bebouwing in de Sint-Bavostraat (zie nummers 1-3-5). De fundamenten voor de huizen worden er gelegd zonder medeweten van de pastoor, de huizen zijn volgens kadaster voltooid in 1905. Onder meer nummer 5, eenlaags en vlakgepleisterd volume gelijkaardig met nummer 3, maar ingrijpend vernieuwd. Nummer 20 wordt gebouwd in 1910, maar tijdens het laatste kwart van de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 57.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter