Smokkelstraat

Beschrijving

Landelijke weg met licht gebogen verloop die de Keizerstraat ten westen verbindt met de Meersstraat ten oosten. Zogenaamd naar herberg "De Smokkel", vroeger gelegen aan de hoek met de Keizerstraat. In Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "chemin intérieur du cabaret den Smokkel à la ferme Vermeersch".

Op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600) worden als enige bebouwing in het begin van de straat aan zuidzijde twee hoeves aangeduid (zie nummer 1). Veel bebouwing die voorkomt in het midden van de 18de eeuw (kleine hoeves en landarbeiderswoningen) is een halve eeuw later terug verdwenen, zie landboek Kanegem, kaart 9de kanton (1762) en primitief kadasterplan (circa 1830). In 1846 wordt het gebouw aan het kruispunt met de Keizerstraat ten westen van hoeve nummer 1 aangeduid als "Smokkel Cabaret".

Verspreide landelijke bebouwing, behouden agrarische functie. Bestaand uit sterk verbouwde restanten eenlaagsbebouwing teruggaand tot de 18de eeuw. Nummer 2, oud samenstel van landarbeidershuisjes in geschiedenis teruggaand tot 1762, heropgebouwd in landelijke stijl in 1972. Huisje met bijgebouw op de hoek met de Meersstraat (nummer 5) uit het laatste kwart van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw, eenlaags volume onder zadeldak in Vlaamse pannen, cementbepleistering, gewijzigde muuropeningen, nieuw schrijnwerk.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 57.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter