Vinktse Binnenweg

Beschrijving

Landelijke weg met L-vormig verloop, die van de Oosthoekstraat ten noorden naar de Artemeersstraat ten oosten loopt. Wordt in het landboek van Kanegem (1762) samen met het eerste deel van de Oosthoekstraat weergegeven als "straete van Caneghem plaetse naer Poucques". In de 19de eeuw krijgt de weg zijn huidige benaming, wordt in de Atlas der Buurtwegen (1846) "Vynckschenbinneweg" genoemd, en samen met de Mevrouwmolenstraat ("Badoniquestraat") deel uitmakend van het tracé "du cabaret dit Hondskonte (Ruysselede) au hameau d'Oosthoek et à Vynckt".

Aan zuidzijde kruist de straat de Vossebrugstraat, een landweg van de Vinktse Binnenweg naar de Kazernestraat (Aarsele) toe. Vermeld in het landboek van Kanegem (1762) als "dammekensbrugge". In 1835 heet de straat nog "Dammekens Straete". In 1846 maakt de weg deel uit van de "Vynktschebinneweg". Vanaf 1979 verkeerdelijk Vossebrugstraat genoemd, de Vossebrug is immers de brug die in de Haantjesstraat over de Neringbeek leidt (zie Haantjesstraat). De omgeving van de Artemeersmolen, gelegen op grondgebied Poeke (Aalter), is op Kanegems en Aarseels grondgebied beschermd als dorpsgezicht bij K.B. van 11/09/1986, met inbegrip van het oostelijke stuk van de Vinktse Binnenweg, omvattende huisnummers 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Behouden landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing, met landbouw- en woonfunctie. Op de overgang van de 16de naar de 17de eeuw wordt slechts weinig hoevebebouwing weergegeven, zie schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600): hoeve Vlinderghem en een hoeve aan zuidzijde van de straat. In het midden van de 18de eeuw is reeds de huidige concentratie aan bebouwing aanwezig, zie landboek Kanegem, kaarten 3de-4de kanton (1762).

Thans voornamelijk bestaande uit 20ste-eeuwse verbouwingen of nieuwbouw op de plaats van de oudere volumes, minimaal teruggaand tot 1846 (Atlas Buurtwegen) maar veelal met een geschiedenis oplopend tot het midden van de 18de eeuw. Hoeve "Goet te Vlinderghem" (nummer 1), gelegen aan westzijde van knik in de weg. Sterk vernieuwd woonhuis met gevelankers "1879", en nieuwe nutsgebouwen. In geschiedenis ver teruggaand als hoeve van heerlijkheid Vlinderghem, aangeduid op een schetsmatige kaart van de parochie Kanegem (circa 1600) als een belangrijke hoeve met twee volumes. In 1762 weergegeven met drie volumes, zie landboek Kanegem, kaart 3de kanton (1762). De basisbebouwing bestaat uit hoeves met een vernieuwd eenlagig boerenhuis, ingrijpend verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw, met nieuw gevelparement en/ of gewijzigde muuropeningen, maar in geschiedenis bijna alle teruggaand tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen op kaarten 3de-4de kanton van landboek Kanegem (1762): nummers 2, 4, 5, 6, 8, 9, 10. Nummer 5 met smeedijzeren opschrift: "Kouterhuisje". Hoeve in renovatie (nummer 8), woonhuis wordt historiserend herbouwd, landgebouw nog bewaard. Grotendeels afgebroken hoeve (nummer 10); nieuw woonhuis in opbouw, voorlopig bewaarde 19de-eeuwse bakstenen stal en ouder schuurtje met restanten van beplanking. Nummer 9: woonhuis met oudere kern minimaal teruggaand tot 1846, nieuwe baksteen. Nummer 3 bestaat uit een 20ste-eeuws woonhuis, vermoedelijk uit het interbellum, met oudere 19de-eeuwse schuur.

• DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 20, 59.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter