Geografisch thema

Brouwerijstraat

ID
10957
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10957

Beschrijving

Korte straat die de Henri D'hontstraat ten westen verbindt met de Veldstraat ten oosten. Aan de noordzijde liggen de nieuwe wijken uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. De straat is tot in de jaren 1970 een doodlopende straat. Bij de aanleg van een nieuwe verkaveling wordt ze in gebruik genomen als de belangrijkste toegangsweg en verbindingsstraat naar de Veldstraat toe. Zogenaamd naar de brouwerij Dezutter die van 1899 tot 1938 in de Henri D'hontstraat gelegen was (zie Henri D'hontstraat nummer 52).

Voornamelijk bebouwing uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, sporadisch enkele oudere woningen. Nummer 10, Gerenoveerd witgekalkt eenlaags volume, mogelijk opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, zie voorkomen op de topografische kaart van het Depôt de la Guerre (1875). Nummer 8, eenlagig dubbelhuis onder mansardedak, vermoedelijk opgetrokken tijdens het interbellum.

VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 187.


Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10957 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.