Geografisch thema

Brugstokwegel

ID
10959
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10959

Beschrijving

Doodlopende straat die het kerkplein (Schuiferskapelle-Dorp en De Breuckplein) via een landweg in het verlengde met de Uitweg verbindt. Vormt het begin van de vroegere "Hoeitwegel", omschreven in de Atlas der Buurtwegen (1847) als "Voetweg van Schuyffers Kapelle naar het Gehucht Hoeit". In de volksmond wordt het pad 'den brugstok' genoemd, na de fusie van 1977 wordt de officiële naam "Brugstokwegel" ingevoerd. Zogenaamd naar een brugstok, een eenvoudige omheining op de plaatsen waar de weg grenst aan een beek, of een eenvoudige voetbrug. De wegel kruist immers de Kasteelbeek. In het landboek van 1645 worden de landwegels ten westen van de kerk dorswegels genoemd.

Voorheen was nabij de kerk het café "Sint-Antonius" gelegen, later omgedoopt tot café/ feestzaal "Onder den toren". Thans is nummer 2 het café "Barneyz" met aansluitend daarnaast parochiezaal "St.-Antonius", verwaarloosd en thans gesloten. Tweelaags bakstenen volume onder platte bedaking en zadeldak, afgeronde hoek. Gebouwd als huis in 1906, vermoedelijk aangepast tijdens het interbellum.

De straat bestaat voornamelijk uit halfopen bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aan de zuidzijde van de straat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1906/3.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 188.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugstokwegel [online], https://id.erfgoed.net/themas/10959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.