Geografisch thema

B. A. Guilbertlaan

ID
10960
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10960

Beschrijving

Brede rechte verbindingsweg die van het dorpscentrum (Jan Vinckestraat) westwaarts naar de Wingensesteenweg loopt. Zogenaamd naar Adiel Guilbert, burgemeester van Schuiferskapelle van 1934 tot 1968. Volledig nieuwe weg aangelegd in 1956 op initiatief van laatstgenoemde als tweede uitvalsweg voor het dorp. Aan het kruispunt met de Wingensesteenweg bevindt zich het gehucht "De Ratte", volgens De Flou voor het eerst vermeld in het landboek van Tielt-buiten van 1729. De aanleg van de Burgemeester A. Guilbertlaan was de aanzet tot de vestiging van enkele bedrijven langsheen de invalsweg.

Verspreide hoevebebouwing, voor de aanleg van de steenweg bereikbaar via andere secundaire wegen en erfopritten. Enkele in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (zie Ferrariskaart, 1770-1778), onder meer nummer 18, hoeve met losstaande hoevegebouwen en nieuw woonhuis. Bewaard ouder woonhuis met witgekalkte gevel onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechthoekige muuropeningen onder houten latei, getralied keldervenster en opkamer. Erfpijler met getraliede kapelnis in zwarte baksteentjes. Gerenoveerd stalvolume met getoogde muuropeningen, onder zadeldak in Vlaamse pannen. Aan straatzijde ligt een poel. De hoeve is op de Atlas der Buurtwegen (1847) reeds in de huidige constellatie afgebeeld. Bereikbaar en gelegen de toenmalige "Groeneweg", die eertijds van het "Hooitstraatje" ten zuiden naar de "Kasteelstraat" (Poelvoordestraat) ten noorden loopt.
Nummer 15, eenlagige witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak, gerenoveerd. Reeds voorkomend als samenstel van twee kleine huisjes op de Atlas der Buurtwegen (1847).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIII, Brugge, 1932, kolom 301.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 190-191.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Wereld met linde

  • Is deel van
    Schuiferskapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: B. A. Guilbertlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/10960 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.