De Breuckplein

Beschrijving

Plein ten zuidwesten van de kerk, thans ingericht met parkeerplaatsen. Tot 1976 ligt het kerkhof aan de zuidzijde van de kerk. Een restant daarvan is een overgebleven gedeelte van de gemetselde omheiningsmuur. het grafmonument van pastoor Adolph Debreuck (1841-1927) wordt bewaard op de nieuwe begraafplaats in de Kapelleweg. Als dorpsherder van Schuiferskapelle in de periode van 1890 tot 1924 treedt hij op als de belangrijkste mecenas bij de verbouwing van de kerk in 1901-1903, waarbij hij grote inbreng heeft op het ontwerp en de uitvoering van de werken (zie conflict met Koninklijke Commissie voor Monumenten over de toren). Het vroegere kerkhof wordt in 1976 verplaatst naar de Kapelleweg, waarbij vele oude grafmonumenten en het fraaie smeedijzeren hekwerk van de kerkhofafsluiting verloren gaan.

Tegen de kerk staat een bronzen Heilig Hartbeeld, geplaatst op een natuurstenen achtzijdige sokkel met neogotische motieven. Aan de noordzijde van de sacristie staat een fraaie gietijzeren lantaarnpaal.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter