Galgestraat

Beschrijving

Weg die vanaf de Biermanstraat in het verlengde van de Rijkegemkouterstraat naar het noorden toe loopt in de richting van Wingene, en tevens de grensscheiding vormt met Ruiselede. De weg leidde naar de galg van "Maelstapel", een heerlijkheid ten noordoosten van Schuiferskapelle. Wordt in oude landboeken "'t straetje tegen Ruslé" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) staat de weg aangeduid als "Galgestraatje", en omschreven als "Weg langs de grensscheiding van Ruysselede over Grietjesgalge tot aan de straat van Schuyffers Kapelle naar Ruysselede". Sedert 1660 wordt de buurt rond het kruispunt met de Grietjesgalgestraat (Ruiselede) "Grietjesgalge" genoemd, thans staat er een staakkapelletje op grondgebied van Ruiselede. Het gehucht wordt eveneens aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Hau Grietiensgalghe". Op 20ste-eeuwse mutatieschetsen komt het toponiem "Eelsthoek" voor, verwijzend naar een van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten. Op topografische kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut (1999) wordt de gehuchtnaam "De Haze" vermeld, zogenaamd naar een verdwenen café.

Weg met behouden landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing. Quasi alle bebouwing gaat terug op een oudere kern of site. In de tweede helft van de 18de eeuw (zie Ferrariskaart, 1770-1778) komt rond het kruispunt met de Grietjesgalgestraat een cluster gebouwen voor, deel uitmakend van het gehucht "Grietjesgalge", onder meer ter hoogte van nummers 5-6. Ten noorden en zuiden daarvan komt langsheen de weg talrijke verspreide hoevebebouwing voor, onder meer ter hoogte van nummers 1, 2, 6A, 7 en 8. Veel van de woonhuizen zijn in de loop van de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd of volledig vernieuwd. Hoeve nummer 2, is op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven in quasi zelfde constellatie als de huidige toestand, maar thans met ingrijpend vernieuwd woonhuis. Nummers 5-6, tweewoonst voorzien van nieuw parement en vernieuwde muuropeningen. Nummer 6A, gerenoveerd boerenhuis met nieuw parement en ouder stalletje. Nummer 8, hoeve met nieuw woonhuis op dezelfde plaats als het voorgaande boerenhuis. Bewaarde schuur uit het einde van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staan twee haakse volumes afgebeeld, het boerenhuis nog op een vorige plaats. De lange schuur wordt voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830), ten oosten in het verlengde bevond zich het woonhuis. In 1847 (Atlas der Buurtwegen) wordt reeds een nieuwer woonhuis haaks op de schuur weergegeven. Lange schuur in verankerde baksteenbouw onder steil mank zadeldak in Vlaamse pannen met lichte overkraging. Getoogde poort- en deuropeningen, onder meer gedicht en vervangen door rechthoekige muuropeningen onder rechte lateien.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter