Hooitstraat (Schuiferskapelle)

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die vanaf de Vrouwenboomstraat (Tielt) noordwaarts loopt tot de splitsing in twee doodlopende landwegjes; het noordelijke deel vormt de grens van Schuiferskapelle met Tielt. Gelegen in de "Hooithoek", één van de 17de-eeuwse kadastrale indelingen van Tielt-buiten, gesitueerd tussen de Brugse Heirweg en de Kasteelstraat, waar eertijds onder meer de "Hooitvijver", de Hooitbeek en de "Brouwerie ter Hoyt" zich bevinden. Zogenaamd naar een historische hoeve in Schuiferskapelle, thans het "Hooithof" (zie Wingensesteenweg nummer 107).

Behouden agrarische functie met enkele hoeves. Het tracé met hoevebebouwing wordt reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), onder meer hoeves nummer 7 en 11.

Nummer 7, gelegen aan noordzijde van de Kapelbeek. Deels gebetonneerd erf, waarlangs losstaande hoevegebouwen staan (nokken haaks ten opzichte van de straat). Boerenhuis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen op de Ferrariskaart (1770-1778) met bijhorend landgebouw. Verankerd bakstenen volume met oudere kern, zie hoge schouw in interieur. De achterzijde bezit nog oorspronkelijke getoogde muuropeningen waaronder een getralied keldervenster (opkamer). Vermoedelijk verbouwd tijdens het interbellum, erfzijde is voorzien van een gecementeerde gevel van zeven traveeën met voegwerkimitatie, met rechthoekige muuropeningen waarin schuiframen, en zadeldak in zwarte geglazuurde mechanische pannen. Lijstgoten en zijgevel zijn vernieuwd. Ten noorden staat een zomerkeukentje in deels witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, met getoogde muuropeningen (vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw). De overige landgebouwen dateren uit de eerste helft van de 20ste eeuw, in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Stal met rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, schuur met rechthoekige poorten en nieuwere aanbouwen. Hoeve nummer 11 in site teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen op de Ferrariskaart (1770-1778). Thans voorzien van een nieuw woonhuis, langsheen de straat staat een bewaard stalvolume uit 1850. Stal in verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Oorspronkelijke getoogde muuropeningen deels vervangen door nieuwe stalvensters. Dichtgemetselde segmentbogige poortopening. Noordelijke zijgevel met jaartalsteen: "1850". Erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 531-534.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 219.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter