Geografisch thema

Klokkestraat

ID
10969
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10969

Beschrijving

Smalle doodlopende straat die vanaf Schuiferskapelle-Dorp een rechte hoek maakt en langsheen het Debreuckplein en de kerk zuidwaarts loopt, voorbij nummer 13 overgaand in een landwegel die eindigt op de Dosseweg. Staat door verscheidene landwegels aan oostzijde, onder meer de Maalderijstraat, in verbinding met de Henri D'hontstraat. Zogenaamd naar herberg "De Klokke", oorspronkelijk gelegen op de hoek bij het kerkhof (nummer 4), later verhuisd naar de hoek van de Henri D'hontstraat met de Biermanstraat (Henri D'hontstraat nummer 1). Wordt in het landboek van 1645 "Kapellewegel" genoemd, in zuidelijke richting doorlopend tot op de "Kapelleweg" (huidige Schuiferskapellesteenweg, Tielt). In 1847 de "Groote Kapellewegel" geheten, zie Atlas der Buurtwegen. In 1933 wordt de weg gedeeltelijk verhard.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de Klokkestraat echter niet weergegeven. Wel komt bebouwing voor ten zuidoosten van de kerk ter hoogte van nummer 4 en een hoeve met kapel ten zuiden ter hoogte van nummer 11. Omstreeks het tweede kwart van de 19de eeuw wordt de straat als voetweg weergegeven, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Het hoekpand nummer 4 vestigt vermoedelijk reeds de herberg "In de Klokke", op postkaarten circa 1900 afgebeeld als een tweelagig volume met afgeronde hoek en getoogde muuropeningen waarin schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Later is de herberg verhuisd naar de hoek van de Biermanstraat met de Henri D'hontstraat (zie Henri D'hontstraat nummer 1). Thans ingenomen door een naoorlogs volume. Tegenover de herberg lag het kerkhof aan zuidzijde van de kerk, thans ingericht als parking (zie Debreuckplein). Een stuk van de oude kerkhofmuur is bewaard aan zuidzijde: bakstenen omheiningmuur geleed door steunberen en afgedekt met pannen.
Ten noorden van de maalderijsite (nummer 11) bevond zich een huizenrij van vier woonhuisjes.

Omstreeks het midden van de 19de eeuw verschijnt aan oostzijde van de straat een samenstel van nieuwe woonhuizen (nummer 10), eenlaagsbouw onder mansardedak in mechanische pannen. Thans voorzien van nieuwe rechthoekige muuropeningen en vernieuwd gevelparement; gecementeerde zijgevel. De twee woningen zijn recent samengevoegd, zie gesupprimeerde deuropening.

Tijdens het interbellum wordt de bebouwing uitgebreid. Nummer 2, enkelhuis onder zadeldak in mechanische pannen, lijstgevel in geschilderde siercementering, nieuwe lijstgoot. De oorspronkelijke getoogde muuropeningen zijn gewijzigd en vergroot op begane grond. Bewaarde T-ramen op de tweede bouwlaag. Getoogd en rechthoekig keldervenster. Nummer 3, enkelhuis onder zadeldak in geglazuurde mechanische pannen. Laag tuinmuurtje met buisleuning.

  • Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 191-193.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Brabanders kapel

  • Omvat
    Maalderij en cichorei-ast

  • Is deel van
    Schuiferskapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klokkestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.