Geografisch thema

Maaistraat

ID
10970
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10970

Beschrijving

Korte straat met gebogen verloop die de Brugse Heirweg ten westen verbindt met de Poelvoordestraat ten oosten. De noordelijke hoek van de weg is gelegen op grondgebied van Wingene en wordt er Kleine Tieltstraat genoemd. De weg is al van voor 1829 gekend als Maaistraat.

Een oud toponiem verwijst naar de "Maaimeersen", natte weiden die als hooiland werden aangewend. Het perceel op de hoek met de Brugse Heirweg wordt in het landboek van 1729 "Den Maeijen Dries" genoemd. In 1729 heet de weg nog "de straete naer de Peroonplas".

De "Peroonplas" of "Pruyne plas" bevond zich nabij de Poelvoordestraat en is thans een stuk lagergelegen land. Tot voor 20 jaar lag er een vijver als restant van een natuurlijke poel of van kleiwinning voor baksteenproduktie. De omgeving ten zuiden van de Maaistraat wordt sedert de 19de eeuw "Meerlaenshoek" genoemd, vermoedelijk naar de aanwezigheid van café "'t Meerlaentje".

Behouden agrarisch karakter door verspreide hoevebebouwing. Alle huidige hoeves klimmen in site op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummers 33 en 34, hoeves met nieuwe woonhuizen en oudere stallen. Nummer 31, hoeve "Lindenhof", bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf, aan de noordzijde van de straat, op de grens met Wingene. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als een cluster van vier gebouwen. Parallelle verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Woonhuis van zeven traveeën, getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk, onder meer twee gedicht. Vermoedelijk bevatte het huis voorheen verscheidene woningen. Half ingestort stalletje aan oostzijde van het erf. Stal/ schuur aan zuidzijde van het erf, met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, gedeeltelijk vervangen door nieuwere openingen onder betonnen lateien. Oostelijk gedeelte voormalig wagenhuis onder houten latei.

In de 18de en 19de eeuw kende de weg meer bebouwing dan op heden: een samenstel van twee huizen aan straatzijde lag naast de erfoprit van de hoeve nummer 31, ertegenover lag een derde huis.

  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 192.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Wegkruis

  • Is deel van
    Schuiferskapelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maaistraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10970 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.