Geografisch thema

Motestraat

ID
10972
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10972

Beschrijving

Korte rechte straat die de Poelvoordestraat ten westen verbindt met de Waalbosstraat ten oosten. Zogenaamd naar de vroegere "Mote te Lombaerts". In het landboek van 1645 worden drie mottes vermeld, alle behorend tot de heerlijkheid "Willecomme". De huidige Motestraat wordt in het landboek "de dreve van de Heer van Willecomme" genoemd, op de Atlas der Buurtwegen (1847) "Poelvoordstraatje". Niet te verwarren met de huidige Poelvoordestraat, de benaming voor de toenmalige "Kasteelstraat".

De enige bebouwing die voorkomt in het korte tracé van de Motestraat is nummer 4, een oudere hoeve met verbouwd woonhuis en restanten van 19de-eeuwse bijgebouwen. In de tweede helft van de 18de eeuw is de hoevesite gelegen binnen een vierkante omwalling, zie Ferrariskaart (1770-1778). De volumes komen niet overeen met het huidige grondplan, een woonhuis en landgebouw staan in L-vormige constellatie. De hoeve bevindt zich in bebost gebied: ten noorden, oosten en westen spreidt zich het "Bernard Bosch" uit, als toponiem vermeld op de Ferrariskaart. Omstreeks het midden van de 19de eeuw is de omwalling nog bewaard, zie Atlas der Buurtwegen (1847). Het gebouwenbestand bestaat uit het huidige boerenhuis langs straatzijde en een parallel landgebouw ten zuiden, met een kleiner volume ten oosten. Thans rest enkel het wagenhuis van dit landgebouw, de overige volumes dateren alle uit de tweede helft van de 19de eeuw en zijn gedurende de 20ste eeuw ingrijpend verbouwd. Bakstenen volumes waarvan nagenoeg alle oorspronkelijke getoogde muuropeningen zijn vervangen door rechthoekige openingen onder betonnen lateien, en waarvan het dak werd verwijderd of aangepast. Boerenhuis onder zadeldak in mechanische pannen, met rechthoekige muuropeningen, aan de erfzijde tijdens het interbellum voorzien van een nieuwe gevel. Twee westelijke opkamertraveeën met rechthoekige getraliede keldervensters.

  • VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 193.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Motestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.