Poelvoordestraat

Beschrijving

Landelijke straat met bochtig verloop die vanaf de Burgemeester A. Guilbertlaan noordwaarts in de richting van Wingene loopt. Maakt tot 1979 samen met de huidige Hulswallestraat en Vrouwenboomstraat deel uit van de toenmalige "Kasteelstraat", zie Atlas der Buurtwegen (1847). Zogenaamd naar de heerlijkheid en het kasteel van Poelvoorde, dat op grondgebied Wingene lag. Dit kasteel wordt opgericht rond 1450 door de Brugse diplomaat Pieter Bladelin, beheerder van de grafelijke bezittingen en tresorier van het Gulden Vlies. Kort daarna wordt het kasteel reeds verwoest door troebelen tussen de graaf en de Gentenaren. In de 16de en 17de eeuw eigendom van de familie Adornes uit Brugge.

Behouden landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing. Twee oudere hoevesites (nummers 8 en 14), beide opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778).

Hoeve nummer 8 is gelegen aan oostzijde van de Hooitbeek, afgelegen ten opzichte van de weg en toegankelijk via een erfoprit. Op de Ferrariskaart worden drie volumes afgebeeld. Circa 1830 komen het boerenhuis en de schuur op hun huidige plaats voor (zie primitief kadasterplan), op het erf liggen twee kleine bijgebouwen. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken (nokken haaks op straat). Aan de noordzijde van het erf staat het gerenoveerd boerenhuis van vier traveeën, met aanbouw (circa 1921) van een 'zwingelarij'. Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt aan de noordzijde een haakse vleugel aangebouwd en aan de oostzijde nog een kleine uitbreiding gemaakt in lichtrode baksteenbouw. Onder meer met rondbogige gevelkapel. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Schuur opklimmend tot circa 1830, vermoedelijk tijdens de tweede helft van de 19de eeuw vergroot aan de oostzijde en circa 1903 uitgebreid aan de westzijde met een wagenhuis onder houten latei en beplanking, zie jaartalsteen in de westelijke zijgevel. Gedeeltelijk verbouwd tot stal. Overkragend zadeldak in mechanische pannen, op houten kardoezen. Talrijke bouwsporen. Getoogde muuropeningen, onder meer gedicht en vervangen door 20ste-eeuwse stalvensters. Rechthoekige poortopeningen, onder meer gedicht; asemgaten; ingesneden en afgeronde hoek bij de erftoegang. Zuidgevel zowel met getoogde als rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Hoeve nummer 14, recentelijk gerenoveerd. Drie volumes aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), in het midden van de 19de eeuw staat slechts een lang volume langs straatzijde, zie Atlas der Buurtwegen (1847). Boerenhuis daterend uit het interbellum, onder meer met gevel in rode baksteen en gele baksteenbanden, gecementeerde plint met breuksteenimitatie, dakstructuur ingrijpend vernieuwd. Ingrijpend gerenoveerde bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer bakstenen schuur uit 1869 (jaartalsteen) onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), met gedicht wagenhuis onder houten latei en rondbogige gevelkapel met omlijsting in zwarte baksteentjes, waarin O.-L.-Vrouwebeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Schuiferskapelle, 1921/1.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter