Uitweg

Beschrijving

Doodlopende straat ten zuiden van de Burgemeester A. Guilbertlaan. De straat fungeert oorspronkelijk als uitweg tussen landerijen, van de grote hoeve die in de 19de eeuw eigendom was van landbouwer Jan Gilliaert (nummer 12). De weg verschaft aldus voor de hoevebewoners een rechtstreekse toegang tot de dorpskern en tot de verschillende kerkwegels. In de Atlas der Buurtwegen (1847) beschreven als "Exploitatieweg van uit de Kapelleweg naar de Hofstede van Jan Gilliaert". De weg liep verder door naar het noorden over de huidige Bilkbosstraat. De naam van de hoevebewoners leeft ook nog door in de benaming van de kerkwegel: "Gilliaertwegel", die het dorp verbond met de "Meulenweg" (huidige Dosseweg) en aan noordzijde van de hoeve passeerde.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de straat nog niet weergegeven en is geen bebouwing waarneembaar. De weg wordt aangelegd bij de bouw van hoeve nummer 12, vermoedelijk in het eerste kwart van de 19de eeuw, zie reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1847). Tot het begin van de 20ste eeuw blijft het overige deel van de straat onbebouwd. Thans onder meer met bedrijfsgebouwen. Nummer 5, "Brugstokhoeve", nieuwbouw.

• VANRENTERGHEM B., Schuiferskapelle, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten, Tielt, 2005, p. 194-195.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter