Alberic Deleustraat

Beschrijving

Straat in het gehucht Wijnendale, voor de fusie van 1976-1977 een deel van Ichtegem. Recht tracé van de Steenstraat naar Smissestraat. Tracé aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1961.

De Alberic Deleustraat, de Prosper Moncareystraat en de Camiel Meysmanstraat vormen de hoofdstraten van het gehucht Wijnendale. De naamgeving van de straten, vermoedelijk gegeven kort na de Tweede Wereldoorlog, gaat terug op de eerste pastoors van Wijnendale. Alberic Deleu was van 1933 tot 1938 pastoor van Wijnendale.

Het straatbeeld wordt gedomineerd door de kerk van Wijnendale, toegewijd aan Sint-Jozef en de Gelukzalige Karel de Goede en het omringende park (zie Kloosterstraat nummer +1/ Alberic Deleustraat). Voorts aaneengesloten en halfvrijstaande bebouwing van twee bouwlagen onder zadeldak: het hoekpand nr. 15 zogenaamd "in het stadhuis" dateert van 1913 (zie infra, Alberic Deleustraat nummer 15), nummers 21 (strekken van gele sierbaksteen), 22 (handelspand, zie infra, Alberic Deleustraat nummer 22), 23, 32-34, 54 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 54: gele baksteenbouw met sierankers, boven gecementeerde plint in dambordpatroon. Nummers 28 en 30 respectievelijk van 1947 en 1935 (zie infra, Alberic Deleustraat nummer 28, nummer 30). Nummer 25: pand uit de jaren 1930 met voortuintje en uitkragende erker tussen penanten.

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 176.

Auteurs: Vanneste, Pol