Camiel Meysmanstraat

Beschrijving

Straat van het gehucht Wijnendale, voor de fusie van 1976-1977 bij Ichtegem. Recht tracé tussen de Steenstraat en de Wijnendalestraat. Tracé als dusdanig reeds aangeduid op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1861 en 1911, echter met een knik. Mogelijk is dit geknikte tracé ook reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). In de 18de eeuw en ook in 1861 nog partijen loofbos aansluitend bij het bos van Wijnendale, en nog geen bebouwing. Voor het eerst verspreide, schaarse bebouwing op de kaart van 1911, wat ook overeenkomt met het kadastraal onderzoek van nummer 30 (zie infra, Camiel Meysmansstraat nr. 30).

Vormt samen met de Alberic Deleustraat en de Prosper Moncareystraat de kern van het gehucht Wijnendale. De naamgeving van de straten, vermoedelijk gegeven kort na de Tweede Wereldoorlog, gaat terug op de eerste pastoors van Wijnendale. Camiel Meysman was de eerste pastoor in 1912-1923.

Op vandaag wordt het straatbeeld getypeerd door een aantal vrijstaande huizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en recente villabouw. Nummer 14: huis van twee bouwlagen onder zadeldak met gecementeerde gevel uit de jaren 1930. Nummer 16: boerenarbeidershuis met links stalletje, gecementeerde plint met siermotief, naar verluidt van 1935. Nummer 30 vormt een restant van een kleine hoeve, enkel het boerenhuis met aansluitende stalling en nutsgebouwtje met gereconstrueerd 'hondenwiel' is bewaard (zie infra, Camiel Meysmansstraat nummer 30).

• MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 175, 176.

Auteurs: Vanneste, Pol